MENU
PDF Opties

Trends en risico's

Duurzaamheid

De trend is dat - op wereldschaal, maar zeker ook lokaal - wordt gewerkt aan een meer duurzame samenleving. Purmerend gaat hierin mee. De zorg voor mens en milieu neemt bij het beheer en onderhoud van de openbare ruimte steeds meer een centrale plaats in. Concrete voorbeelden hiervan zijn het hergebruik van bestratingsmateriaal, het verminderen van afvalwater en het gebruik van gerecycled kunststof of composiet voor bruggen en beschoeiingen, in plaats van hout.

Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt

Als onderdeel van het aanbestedingsbeleid, wordt bij aanbestedingen van beheerprojecten gestuurd op de inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit komt tot stand in nauwe samenwerking tussen gemeentelijke afdelingen, Werkom en werkgevers. Indien de inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt niet toereikend is of niet geleverd kan worden, zullen nadere afspraken worden gemaakt met marktpartijen.

Riolering

Rioleringsprojecten zijn uitgesteld om de grondwerkzaamheden gelijktijdig uit te voeren wanneer aanleg stadsverwarming dan wel vervanging aardgasnet plaatsvindt. Monitoring van de betreffende rioolstrengen zal moeten uitwijzen of dit uitstel gerechtvaardigd is of dat andere (nood)maatregelen noodzakelijk zijn.

Ziekte bomen

Een risico is een toename van diverse ziektes in het bomenbestand van Purmerend. In Purmerend staan ongeveer 7.500 essen. Om de verdere verspreiding van de essentaksterfte tegen te gaan zullen wij de essen monitoren en is een snelle kap van aangetaste bomen noodzakelijk. In de hele stad staan nog ruim 600 kastanjes, waarvan de meeste monumentaal. De behandeling van de kastanjebloedingsziekte is niet goed mogelijk en (dure) vervanging lijkt het enige alternatief. Het bestrijden van ziektes bij het gehele bomenbestand in Purmerend kan nog steeds worden opgevangen binnen de vigerende begroting. Waakzaamheid en monitoring blijft echter geboden.

Onderhoudsniveau openbare ruimte

Het onderhoudsniveau van de openbare ruimte ligt op C-niveau. Voor groen ambiëren wij een verhoging naar B-niveau. Het risico bestaat dat door langdurig te onderhouden op C-niveau van de andere componenten in de openbare ruimte (straatmeubilair, kunstwerken, wegen) er onverwacht plotselinge dalingen optreden, waardoor het niveau daalt naar D-niveau. Op D-niveau kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan, die de gemeente nopen om direct aanvullend te investeren in de openbare ruimte.

Onkruid op verhardingen

Tot 2015 bestreed de gemeente Purmerend onkruid op verharding vier keer per jaar: twee keer door middel van chemische bestrijding en twee keer door middel van machinaal borstelen. Vooruitlopend op het verbod voor het gebruik van chemische middelen gebruikt de gemeente sinds 2015 geen chemische middelen meer. Sindsdien wordt onkruid op verharding uitsluitend verwijderd door middel van machinaal borstelen, ondersteunt door medewerkers met bosmaaiers, bladblazers en veegmachines. Deze vorm van bestrijding is tijds- en arbeidsintensiever dan chemische bestrijding. Daarnaast is het onkruid hardnekkiger geworden. Deze ontwikkelingen leiden ertoe dat de kosten voor onkruidbestrijding op verharding fors zijn gestegen. Ook andere gemeenten hebben te maken met een forse kostenverhoging. In Rotterdam stegen de kosten van jaarlijks € 1,3 miljoen euro naar € 2,9 miljoen euro en heeft de gemeente Nissewaard zelfs te maken met een vertienvoudiging van de kosten na het verbod op chemische bestrijding.

Klimaatverandering

Door klimaatsverandering verwacht het KNMI dat hevige regenbuien, extreme hitte en langdurige droogte steeds vaker zullen voorkomen. Dit heeft gevolgen voor de stad, zoals meer wateroverlast, grondwaterproblemen en hittestress. In de Deltabeslissing Ruimtelijke Adaptatie hebben het Rijk, de provincies, gemeenten en waterschappen de gezamenlijke ambitie vastgelegd dat Nederland in 2050 zo goed mogelijk klimaatbestendig en waterrobuust is ingericht. De gemeente heeft vanuit haar verantwoordelijkheden voor de openbare ruimte een belangrijke rol in het klimaatbestendig houden van de stad. Maar ook andere partijen zoals het waterschap, inwoners en bedrijven hebben hier een rol in. De gemeente Purmerend werkt op dit moment aan een klimaatbestendigheidsplan waarin kaders en ambities zijn opgesteld om zo te kunnen voldoen aan de Deltabeslissing Ruimtelijke Adaptatie.