MENU
PDF Opties

Trends en risico's

De samenwerking binnen de Metropoolregio Amsterdam (MRA) is intensief en vraagt flinke inzet. Binnen de deelregio Zaanstreek-Waterland geeft Purmerend vorm aan het trekkerschap van het thema Ruimtelijke Ontwikkeling en ook op de andere thema's is sprake van actieve deelname en inbreng. Purmerend werkt aan de verdere agendazetting voor de langere termijn (Purmerend 2040). Regionale positiebepaling en afstemming vindt aan de hand daarvan plaats.

In Purmerend is grote behoefte aan woningen. Bouwen in het bestaande stedelijk gebied is complex en zorgt naast gesprek over kansen voor ontwikkeling, ook voor nimby-effecten. Een actieve houding, sturing en heldere keuzes voor woningbouwontwikkeling - onder andere door intensivering (dichter en hoger) - is nodig om aan onze verantwoordelijkheid voor woongelegenheid invulling te kunnen geven.

Sprake is van een toenemend aantal, vooral particuliere ontwikkelingsinitiatieven. Om deze initiatieven verder te helpen is gemeentelijke ondersteuning, bijvoorbeeld door onderzoek, afstemming en/of bestuurlijk overleg en besluitvorming noodzakelijk. Het verplicht kostenverhaal vindt dan plaats via voorschot- en anterieure overeenkomsten.

Helder is, dat ‘de ruimte’ in de stad intensiever gebruikt gaat worden. Naast de gebruikelijke, planologische instrumenten wordt daarom ook ingezet op de mogelijkheid om sommige ruimtelijke randvoorwaarden en/of (neven-)effecten door middel van financiële instrumenten te kunnen en mogen verevenen. Met het oog hierop wordt overwogen om in 2019 de bestemmingsreserve 'sociale woningbouw' in te stellen en daarbij spelregels voor besteding af te spreken. Daarnaast wordt in het kader van herziening van de nota Prof het instellen van een bestemmingsreserve 'mobiliteit / parkeren' overwogen. De inkomsten via externe initiatiefnemers zullen worden gelabeld en besteed ten behoeve van deze specifieke doelen. Overigens kan de in het coalitieakkoord opgenomen norm voor nieuwbouw (minimaal 30% sociale huur - 30% doorstroom - 40% vrije keuze) een risico inhouden voor de haalbaarheid van projecten. Juist daarom worden de maatregelen getroffen zoals omschreven in programma 3.

Purmerend implementeert de komende jaren de Omgevingswet. De beleidsruimte wordt, zowel bestuurlijk als ambtelijk, doorlopend afgetast aan de hand van casussen en thema's. Vanaf 2019 vindt de verdere gedachtenvorming plaats over het (vernieuwde) instrumentarium en over de uitrol daarvan.