De landelijke taakstelling voor 2020 is 75% afvalscheiding en per inwoner per jaar maximaal 130 kg restafval. Met het plan voor de verbetering van afvalscheiding laagbouw is reeds in 2016 een eerste stap gezet en is een stijging van het afvalscheidingspercentage van 45% naar 57% gerealiseerd. De notitie Toekomstbestendig afvalbeheer Purmerend 2016-2020 bevat een maatregelenpakket waarmee de ontwikkeling van de afvalscheiding verder voortgezet kan worden. De focus in Nederland ligt overduidelijk op het scheiden van afval aan de bron, waardoor veel gescheiden ingezameld afval verwerkt kan worden tot nieuwe grondstoffen. In de komende jaren wordt in Purmerend hier verder op ingezet, niet alleen bij laagbouw maar ook bij hoogbouw. Hierbij worden de huidige ontwikkelingen in techniek en uitvoering van de inzameling op de voet gevolgd.
In 2019 wordt de pilot Aardgasvrij gerealiseerd en is het streven dat 95 woningen aardgasvrij worden. Hetzij met een aansluiting op het warmtenet hetzij met een warmtepomp. Ook wordt in 2019 gestart met de voorbereidingen van het aardgasvrij maken van de overige delen van Overwhere-Zuid. Purmerend schrijft mee aan de RES van de regio Zaanstreek–Waterland (ZaWa). In het kader van de RES wordt onderzocht of ons warmtenet, met eventueel een regionale bron binnen ZaWa, kan bijdragen aan de warmtebehoefte van de overige gemeenten.
Gedurende deze coalitieperiode willen we de bestaande woningvoorraad verduurzamen, onder andere door bewoners en eigenaren te faciliteren in het verder verduurzamen van het vastgoed en daarvoor in de jaren 2019 en 2020 subsidies te verlenen voor verduurzamingsmaatregelen in de bestaande woningvoorraad.
In deze coalitieperiode wordt een plan gemaakt om Purmerend beter klimaatbestendig/klimaatadaptief te laten worden.